Welkom

Beschrijving

Bezoek

Foto's

Contact

Wetenswaardigheden

Tuinen in de omgeving omgeving

Interessante links

Arrangementen

 

Beschrijving

Op onze zoektocht naar een vrij gelegen huis met voldoende grond voor een grote tuin, kwamen we negentien jaar geleden op het adres Hankweg 2 terecht, een locatie tussen de dorpen Epse en Gorssel en op een steenworp van de rivier De IJssel. We troffen er een verwaarloosd, maar zeer romantisch woonhuis op een groot perceel en we wisten toen dat we niet verder hoefden te zoeken.

Voordat we met de tuin konden beginnen, moest eerst het uitgeleefde huis weer bewoonbaar worden gemaakt. Het betreft een voormalige boerderij, waarvan de deel door de vorige bewoners verwijderd is. Wij hebben het huis in eerste instantie alleen gemoderniseerd en na enkele jaren hebben we het huis en de garage door middel van een serre met elkaar verbonden.

De ontwikkeling van de tuin startte in het jaar 2000 toen het perceel grotendeels uit weiland bestond. We hebben de tuin- en landschapsarchitect Jaap Poortvliet gevraagd een totaalontwerp te maken, dat we in enkele jaarlijkse etappes wilden realiseren. Belangrijke uitgangspunten daarbij waren de ligging van de tuin met uitzicht op de IJssel, de landschappelijke omgeving, een bosplantsoen/houtsingel rond een groot gedeelte van het perceel, een grote vijver en voldoende borders voor een royale plantenverzameling.

Het resultaat bestond na enkele jaren uit een formeel, rechtlijnig gedeelte aan zowel de voor- als aan de achterkant van het huis, omsloten door taxushagen en begrensd door grintpaden.

Deze grintpaden vormden tevens de begrenzing voor het omliggende landschappelijke gedeelte, bestaand uit een groot gazon met daarin een vijver en het genoemde bosplantsoen.

De fundamentele werkzaamheden zijn door hoveniersbedrijf Berkelland Groen uit Lochem verricht en bestonden uit het grondwerk, het planten van hagen, de verdeling in plantvakken en het aanleggen van grintpaden; de inplant hebben we daarna zelf ter hand genomen.

Onze inschatting was, dat we het daarbij moesten laten; diverse royale borders, alle binnen het formele gedeelte. Later zou blijken dat onze zelfkennis ernstig tekort schoot en dat het uit de hand zou lopen. De oorzaak vindt u bij Ton: hij was en is behoorlijk besmet; niet met een Mexicaans virus, maar met een verander- en vooral een verzamelvirus, zowel wat betreft planten als heesters en verzamelen houdt nu eenmaal in dat je ook ruimte moet creëren. Die ruimte werd aan het gazon onttrokken en bestond aanvankelijk uit een ‘plantenparkeerplaats’. Deze werd steeds groter en voller en chaotischer en leidde er uiteindelijk toe dat dit de allergrootste border werd, met één helft in zachte kleuren en een helft in de knalkleuren, geel, oranje en rood. Deze border is voor een gedeelte nog in ontwikkeling.

De drift tot verzamelen en veranderen heeft ook de al genoemde houtsingel niet onberoerd gelaten. Net toen alles tot redelijke wasdom was gekomen, bedachten we dat het wel erg saai was en dat de brandnetels toch wel erg hoog konden worden. Het gevolg is dat we nu al enkele winters bezig zijn om veel van deze aanplant te verwijderen en te vervangen door het mooiere werk, zoals de Stewartia, Cornus mas, Hamamelis, botanische rozen, sierappels, enz.

U kunt volstaan met deze beschrijving en naar de Contact informatie gaan, maar als u meer specifieke informatie wilt, dan zijn de Wetenswaardigheden ook leerzaam.