Welkom

Beschrijving

Bezoek

Foto's

Contact

Wetenswaardigheden

Tuinen in de omgeving

Interessante links

Arrangementen

 

Wetenswaardigheden

die in gesprekken met bezoekers regelmatig aan de orde komen:

Tengevolge van een verwelkingziekte zijn veel van onze esdoorns gestorven of zijn nog aan het afsterven.

Ondanks het gegeven dat de tuin in een uiterwaard ligt, hebben we geen kleigrond, maar goede zandgrond.

Mede daarom bemesten we nauwelijks; alleen planten die “hulp” nodig hebben, krijgen jaarlijks een handjevol gedroogde koemest.

We mulchen wel erg veel. Voor zover we er aan toe komen en voor zover onze buren het voorradig hebben, krijgt een gedeelte van de borders in het voorjaar een laag paardenmest. Dit doen we tegen onkruidgroei, tegen verdamping en voor humusvorming en daarmee een gezond bodemleven.

Hetzelfde, maar dan met blad, doen we ’s winters altijd in de heestergedeeltes. In de herfst krijgen we van de gemeente Lochem altijd één of twee vrachtwagens met blad.

Planten die graag natte voeten hebben, zoals de Astilbe, helpen we door toevoeging van bentoniet in het plantgat. Bentoniet is een kleimineraal die een zeer sterk wateropnemend vermogen heeft en is bij De Welkoop verkrijgbaar. We hebben sterk de indruk dat de rozen er ook wel bij varen.

In de volle grond hebben we al jaren de bladverliezende Agapanthussen staan; met bescherming gaat dit uitstekend. De groenblijvende Agapanthussen moeten ‘winters altijd naar binnen.

Voor uitgebreide informatie over de verzorging van Agapanthus en over Bentoniet, verwijzen we u naar de site deventer.groei.nl

Omdat er nergens folie zichtbaar is, lijkt de vijver natuurlijk, maar hij is het dus eigenlijk niet. Bij de aanleg van de tuin ging onze voorkeur wel uit naar een natuurlijke vijver, maar ondanks de nabijheid van de IJssel bleek het grondwaterpeil toch op ruim 4 meter diepte te zitten.